Skip to main content

Som leder er din geniale strategi værdiløs, hvis ikke du formår at eksekvere den via dine folk!

By 8. januar 2022november 15th, 2023Blogindlæg

Det lyder brutalt, men du ved godt, at der er noget om snakken. Mange ledere og topledere har i dag enten en MBA eller en masse andre kurser og efteruddannelser i bagagen, hvilket er udmærket, så den geniale strategi kan udvikles og skrives. Men strategien – eller fusionens synergi-effekter for den sags skyld – er ikke mere værd end det papir, den er skrevet på, hvis den ikke bliver gjort til virkelighed. Hvis strategien ikke bliver omsat til nye handlinger. Hvis strategien ikke bliver eksekveret via dine folk. Læs videre hvis du er villig til at tage ”nye ledelsesværktøjer” i brug.

Med strategien udviklet og skrevet er du måske 20% i mål. De sidste 80% afhænger af, hvor god du som leder er til at eksekvere strategien. Hvor god du er til at formidle strategien, samt hvor god du er til at give dine medarbejdere den ledelsessupport, de har brug for, for at turde skabe og gennemføre de nødvendige forandringer.

I virkeligheden er al ledelse forandrings-ledelse. I hvert fald har jeg til gode endnu at høre en leder fortælle, at han eller hun har fået til opgave at sikre status quo.

Som leder er du resultat facilitator. Det vil sige, at du er sat i verden for at skabe resultater gennem andre. Som god leder prioriterer du derfor tid til ledelse og udvikling højest. Og du skaber et trygt miljø for udvikling for dine folk. For dét har vi brug for som mennesker. Det gælder også dig og alle andre ledere.

At skabe et trygt miljø for udvikling handler om at hjælpe dine folk til at turde tænke nye tanker og gøre nye handlinger, selvom det føles svært, akavet og måske endda farligt. At hjælpe dine folk til at tænke de nye tanker og gøre de nye handlinger, som matcher de nye ønskede resultater.

Det vigtigste værktøj du som leder har for at skabe et trygt miljø for udvikling er dig selv! Jo tydeligere du brænder igennem som det menneske og den leder, du er, jo nemmere er det for dine medarbejdere at forholde sig til dig.

De skal kende dig for at kunne lide dig.

De skal kunne lide dig for at få tillid til dig.

De skal have tillid til dig for at ville følge dig.

De skal både mærke, at du brænder for sagen, at du brænder for ledelse og at du brænder for dem. At du oprigtigt er interesseret i at hjælpe dem alle til både at trives og lykkes.

At brænde igennem som det menneske og den leder, du er, kræver, at du har ”dealet” med frygten for at blive upopulær. Ellers kommer frygten til at styre dig tilbage i komfortzonen, hvor du fortsætter, som du plejer. At ”deale” med både frygt, tvivl og dovenskab er netop én af de kompetencer, du mestrer som resultat-facilitator. Du sørger for, at du selv får den support, du har brug for, når du skal udvikle dig i lederskabet – og du sørger for, at du giver dine folk den ledelsessupport, de har brug for, for at turde tænke de nye tanker og gøre de nye handlinger, som sikrer jeres fælles succes.

Som succesfuld leder har du både din skarpe hjerne og dit store hjerte med på arbejde. Din skarpe hjerne bruger du til at udtænke den geniale strategi, og dit store hjerte bruger til at stille den trygge ramme for udvikling til rådighed. Med dit store hjerte knus-elsker du alle dine medarbejdere, som det menneske, de er.

Som mennesker er vi alle gode nok – ingen skal fixes.

For det giver ro til at kigge på adfærden. Det giver ro til at tydeliggøre, hvilke nye tanker og hvilke nye handlinger, der skal til for at skabe de nye resultater. Og det giver mod til at tage et lille nyt skridt ud i potentialezonen, hvor de nye kompetencer trænes.

At eksekvere strategien handler altså i bund og grund ”bare” om at få dine folk til at turde tænke de nye tanker og gøre de nye handlinger, der matcher strategien. At gøre dig i stand til det, er netop hvad du får ud af at deltage på HUMAN LEADERSHIP forløbet.

Hvis du er klar til at løfte dit lederskab til et helt nyt niveau, vil det glæde mig at byde dig velkommen på det næste hold.

/Rie