Skip to main content

Som leder er du rollemodel – spørgsmålet er bare, for hvad…?!

By 2. juli 2023november 15th, 2023Blogindlæg

Som leder er du allerede rollemodel. Den dag du takkede ja til stillingen som leder, blev du rollemodel. Spørgsmålet er bare, om du er en god én af slagsen? En god rollemodel bruger sin tid effektivt. En god rollemodel bruger tiden på det vigtige; nemlig de aktiviteter og relationer, der giver de ønskede resultater. For at kunne vælge de vigtige aktiviteter og vigtige relationer, er det afgørende, at du ved, hvilke resultater du brænder for at skabe. Både personligt, privat og professionelt. Så, at være en god rollemodel som leder kræver din fulde opmærksomhed.

Efter din ledertransformation, hvor du for alvor er trådt i karakter som den leder, du ønsker at være, er det afgørende at ”tune” ind på din adfærd. Det er afgørende, at du bliver en god rollemodel for effektiv adfærd. At være en rollemodel kræver, at du er bevidst om din adfærd og konsekvenserne af den. Både de positive og de negative konsekvenser.

I rollen som leder af andre mennesker bliver du iagttaget, observeret og studeret i alt, hvad du siger og gør. Og alt hvad du ikke siger og ikke gør, bliver vurderet, fortolket og distribueret. Det er menneskeligt – og et grundvilkår som leder. Et grundvilkår du bevidst skal forholde dig til. Vil du overhovedet være leder, når dét er et grundvilkår? Hvis ja, er det på høje tid bevidst at blive en god rollemodel.

FRA UBEVIDST ROLLESPIL TIL BEVIDST ROLLEMODEL

En ubevidst tilgang til ledelse holder ikke i 2019. En ubevidst tilgang hvor du lader som om, at de eneste ledelsesværktøjer, du har, er løb-hurtigere- og arbejd-flere-timer-i-døgnet-redskaberne. (En ”anelse” sat på spidsen… I know… men jeg er sikker på, at du fanger pointen.) At have travlt med ubevidst at bruge tiden på tilfældige aktiviteter og relationer, fordi du ikke helt ved, hvilke resultater du vil skabe, har ikke noget med ledelse at gøre.

Bevidsthed kræver et langsommere tempo. Til gengæld skaber din bevidste adfærd som leder hurtigere resultater. Når du er bevidst om, hvilke resultater du brænder for at skabe, bevidst bruger tiden på de aktiviteter og relationer, der giver disse resultater og bevidst tydeliggør, hvilken adfærd du forventer på dit hold, lander resultaterne hurtigere end hvis du ubevidst drøner videre i højt tempo.

Hvis du som leder ikke investerer tid i din egen udvikling, både som menneske og som leder, risikerer du, at gøre ledelse meget sværere for dig selv end nødvendigt. Du risikerer at bruge hovedparten af din tid og energi på at spille rollespil – at forsøge at gøre det, du tror, der er forventet af dig i rollen som leder – i stedet for at være dig selv i lederrollen. At være dig selv kræver, at du kender dig selv rigtig godt og at du har fordybet dig i udviklingen af dit eget ledelsesfundament samt øvet dig i at kommunikere det klart og tydeligt. Også når det er svært. Og når du kun har kort betænkningstid. Jo mere du hviler i dig selv, jo nemmere er det bevidst at være en god rollemodel.

SOM LEDER SKABER DU ”RINGE I VANDET”

Som nævnt kræver det din fulde opmærksomhed at være en god rollemodel, da din adfærd bliver iagttaget og vurderet hele tiden. Det overraskende her er, at det ikke er udadrettet opmærksomhed, det kræver. Det er opmærksomhed rettet indad. En opdagelsesrejse, hvor du bliver klogere på, hvem du er og hvad du står for, både som menneske og som leder. Samt en udviklingsrejse, hvor du træner ny adfærd og bevidst kommunikerer dét, du står for. Bevidst viser hvem du er, velvidende at ikke alle vil være lige vilde med dig. Det er ok.

Det er vigtigt at skelne mellem personlighed og adfærd – at være og at gøre.

Du er som du er. Og din personlighed skal fremkaldes endnu tydeligere, så dine medarbejdere ved, hvem du er og hvad du står for. Så de kan beslutte sig for, om de kan stå inde for de plusser og minusser, der følger med dig. Så de bevidst kan tage stilling til, om de vil være en del af dit hold eller ej.

Din handlinger skal du gøre en god leder værdig. Opfør dig som en leder. Gå forrest. Sæt en ambitiøs retning. Forventningsafstem tydeligt med alle. Vær en god rollemodel for effektiv adfærd.

Som leder skaber du ”ringe i vandet”. Hvem du er og hvad du gør skaber ”ringene i vandet”. Hvilke ”ringe i vandet” skaber du…?

/Rie