Skip to main content

Som HUMAN LEADER går du ned i tid, så du kan skabe markant bedre resultater…!

By Blogindlæg

Stort set hver gang jeg starter et forløb med en direktør, en linjeleder, en ejerleder eller en ledergruppe, skal vi have en alvorlig snak om tid og travlhed. Som leder er du sat i verden for at gøre en positiv forskel. Din opgave er at skabe endnu bedre resultater år efter år – gennem og sammen med dine medarbejdere. Nye resultater kræver, at I alle har modet til at udvikle jer. At I har modet til at tænke nye tanker og gøre nye handlinger, selvom det føles svært, akavet og ukomfortabelt. For det gør det. Derfor er din vigtigste rolle som leder at skabe et trygt rum for udvikling. Når du beslutter dig for at gå markant ned i tid, er du tvunget til at ændre adfærd – og det er ændret adfærd, der sikrer, at du og holdet kommer til at skabe markant bedre resultater.

I dag har jeg tænkt mig også at tage den alvorlige snak om tid og travlhed med dig – og så mange andre ledere som overhovedet muligt. For, mange af os er åbenbart fanget i en kollektiv løgn om, at det er ok at bruge tiden som undskyldning for ikke at gøre “det rigtige”. Vi bilder os selv ind, at det er ok at bruge tiden som undskyldning for ikke at være rollemodel for sund og effektiv adfærd, for ikke at være nærværende i relationerne, for ikke at sætte en krystalklar retning for holdet både individuelt og samlet, for ikke at forventningsafstemme rammerne tydeligt, for ikke at følge op regelmæssigt og for ikke at være involverende og inspirerende som leder…

Men det er og bliver en undskyldning – og den holder ikke…

Min intention med den alvorlige snak om tid og travlhed er at hjælpe dig til at blive den leder, du drømmer om at være samtidig med, at du lever et liv, du ikke fortryder.

Mine hårde og brutale budskaber i forhold til tid og travlhed er følgende;

TID

Det giver ikke mening af diskutere tid – der er den tid der er! Ufleksible 24 timer i døgnet, til gengæld 24 nye timer hver eneste dag! Der kommer ikke nogen og forærer dig flere timer i døgnet en dag. Så det er ikke tiden, der er problemet. Men din evne til at prioritere tiden.

TRAVLHED

Højt tempo er ok og nødvendigt nogen gange. Men at have for travlt er i virkeligheden tegn på dovenskab. Arbejder du flere timer om ugen end du ønsker og arbejder du i så højt et tempo, at du ikke kan være nærværende (hverken hjemme eller på arbejde), er du helt sikkert doven. Du er udviklings-doven!

At have for travlt er tegn på, at du er blevet draget af komfortzonen. I stedet for at udvikle dig i potentialezonen, har du bevidst eller ubevidst valgt at skabe travlhed. Enten ved at ville gøre det hele selv eller ved at ”finde på” flere opgaver inden for din komfortzone (f.eks. opgaver, der hører til din specialist-rolle og som du ved, du er rigtig god til).

Som leder er ledelse dét fag, du skal være specialist i. Og ledelsesopgaver er dét, du skal bruge din tid og energi på, herunder at gøre det trygt og naturligt for dine medarbejdere løbende at udvikle sig. Både at holde sig faglig relevante men også løbende at arbejde med adfærden. Løbende at tænke nye tanker og gøre nye handlinger.

For at komme ud af den komfortable travlhedsfælde – som i virkeligheden får dig længere og længere væk fra de resultater og det liv, du ønsker at skabe – skal du sætte dig et ambitiøst mål om, at du både vil vækste resultaterne og gå ned i tid. Det skal være så ambitiøst, at du i første omgang ikke aner, hvordan du skal lykkes med det. For det er kun ambitiøse mål, der gør ændring af adfærd relevant.

Og én ting, der er lige så sikkert som amen i kirken er, at ”hvis du vil have et andet resultat end det, du har i dag, må du nødvendigvis gøre noget andet, end du gør i dag”. Det kræver, at du i første omgang skaber et krystalklart billede af, hvorfor du ønsker at ændre adfærd og dernæst med åbent sind brainstormer på hvordan.

Når du viser dine medarbejdere, at du selv er villig til at bevæge dig væk fra komfortzonen for at udvikle dig og skabe nye resultater, er det så meget nemmere som leder at forvente og måske endda forlange, at de gør det samme. Og det er den korteste vej til at udfolde potentialet og skabe markant bedre resultater.

Rie Dalsgaard

__________________________________________________________________

Som mennesker er vi draget af komfortzonen – og det er bare nemmere at skabe travlhed med ”nemme” opgaver end det er at udvikle os i potentialezonen og bruge tiden på det ”rigtige”. Også som ledere.

Hvis du er en både ambitiøs og medmenneskelig leder, der er klar til at udfolde dit potentiale og skabe endnu bedre resultater, er du velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak på rd@empowerpeople.dk.

Eller tjek HUMAN LEADERSHIP programmet ud her.