Skip to main content

Som leder står du stærkt i dig selv – for DU er dit vigtigste ”ledelsesværktøj”

By 29. april 2023november 15th, 2023Blogindlæg

Det er ikke nemt at være en god leder. Du er ”på scenen” fra morgen til aften. Alt hvad du siger og gør bliver iagttaget, evalueret og diskuteret. Alt hvad du ikke siger og ikke gør bliver nærstuderet, vurderet og distribueret. Du skal hele tiden være et skridt foran, selvom du føler dig bagud. Du skal rumme alle dine forskellige medarbejdere, selv når de er irriterende. Du skal være krystalklar og kontinuerlig i din kommunikation, for ellers opstår der misforståelser. Du skal sætte ambitiøse mål og tro på dem, også de dage du er i tvivl. For selvfølgelig er du det en gang imellem. Du er også bare et menneske. Derfor er det afgørende, at du som leder investerer i at skabe et solidt ledelsesfundament for dig selv, så du bliver dit eget stærkeste ledelsesværktøj. 

De fleste ledere i dag er veluddannede, så det er hverken mangel på konventionel uddannelse eller ledelseskurser, der er årsagen til at ledelse af menneske kan føles overvældende og uhåndterbart indimellem. Tværtimod. Det er på tide, vi får ledelse af mennesker ud af de akademiske tåger og ned på jorden, hvor den hører til. Ned i øjenhøjde. For nærvær er en betingelse for at kunne være en god leder i praksis.

Det betyder ikke, at vi skal kassere uddannelse og kurser – det er vigtigt at lære nyt, så du som leder forbliver relevant. Min pointe er bare, at hvis ikke du har dig selv med i din lederrolle, får du heller ikke dine medarbejdere med. Din vigtigste opgave som leder er at skabe resultaterne gennem dine folk. At have dig selv med er en forudsætning for at skabe følgere. Og det kræver en lavpraktisk og menneskelig tilgang til ledelse.

NÆRVÆR ER NØGLEN

For at kunne stå stærkt i lederrollen som DIG, skal du i første omgang være nærværende overfor dig selv. Du skal kende dig selv rigtig godt. Derudover skal du kunne lide dig selv, så du med rank ryg står op for det, der er vigtigt for dig. Og ja, det er med risiko for at blive upopulær hos nogen. Men jo stærkere du står i dig selv og jo skarpere du kommunikerer ”din måde at være leder på”, jo nemmere bliver det for følgerne at vælge dig til. Og for de andre at vælge dig fra. Og selv for dem midt imellem bliver det nemmere. De er måske ikke enige med dig, men fordi du er tydelig, kan de respektere dig for det.

Jo stærkere et ledelsesfundament, du skaber for dig selv, jo nemmere bliver det at være en nærværende leder. Jo nemmere bliver det også for dig at være kraftfuld i de 7 ledelseskompetencer; Rollemodel, Relationer, Retning, Rammer, Rytme, Regler og Resultater.

Så hvorfor står vi så ikke bare naturlig stærkt i os selv?

Det gør vi ikke, fordi vi er mennesker. Et menneskeligt vilkår er, at vi med både jævne og ujævne mellemrum bliver i tvivl. Og bange. Det er virkelig sårbart at stille sig frem. Vi er bange for at stille os ind i ”rampelyset” og blive set, som den vi er. Bange for at fejle. Bange for ”ikke at være god nok”. Bange for at træde ud af komfortzonen.

HVORDAN OVERKOMMER VI FRYGTEN?

Den nemme ”løsning” er at skabe travlhed med noget andet. Når vi er i tvivl eller bange (for at stå frem, sige nej, være tydelig, sætte grænser, mærke efter, etc.)  vælger vi at skabe travlhed med en masse opgaver indenfor komfortzonen. Vi vælger at have så travlt, at vi ikke har tid til at være nærværende. Ikke har tid til at sænke tempoet og mærke efter. Ikke har tid til at udvikle os og udfolde vores potentiale. Ikke har tid til at bidrage der, hvor vi skaber allermest værdi.

Problemet er bare, at vi selv skal leve med konsekvenserne af det valg. Og det ved vi godt inderst inde…

Som så meget andet i livet, er det lidt paradoksalt; På den ene side higer vi som mennesker efter at blive set, hørt og accepteret som den, vi er. På den anden side tør vi ikke stå frem og vise hvem vi er, fordi vi er bange for at blive ”dømt ude”.

For mig var det decideret frygt for at blive ”udstødt”. Rationelt gav det ingen mening. Men irrationelt føltes det som liv eller død.

Så hvordan overkommer vi frygten – og finder modet til at stå stærkt i os selv? Det gør vi ved at tage en bevidst beslutning. Og det gør vi ved at blive eksplicit med konsekvenserne;

  • Hvad får jeg positivt ud af at blive i komfortzonen og gøre som jeg plejer?
  • Hvad er konsekvenserne ved, at jeg bliver ved med at ”spille lille” og ikke er tro overfor mig selv og mit potentiale?
  • Er jeg villig til at leve med de konsekvenser?
  • Hvad ville jeg positivt få ud af at turde stå stærkere i mig selv? Turde udfolde mit potentiale? Turde gå efter det (arbejds)liv, der føles rigtig for mig?
  • Hvad er det værste der kan ske?
  • Og hvad så hvis det sker?

Som mennesker er vi vores egen største forhindring. Det gælder også dig. Og dine medarbejdere. Når du står stærkere i dig selv, kan du meget nemmere hjælpe dine medarbejdere til det samme.

Så hvad vælger du?

At forsætte med de to meget ineffektive ”ledelsesstrategier”; løb-hurtigere og arbejd-flere-timer-i-døgnet eller at blive dit eget vigtigste ledelsesværktøj…?

Glæder mig til at høre fra dig.
/Rie