Skip to main content

Som leder ser du potentialet, både i dig selv og andre – og mestrer MOD på et nyt niveau

By 24. september 2021november 15th, 2023Blogindlæg

Det kræver mod at se potentialet. Både i dig selv og andre. Det kræver mere mod at sætte ambitiøse mål. Både for dig selv og holdet. Og det kræver endnu mere mod at tro på potentialet. Tro på at både du og andre kan skabe markant bedre resultater end I har skabt indtil nu. At I kan skabe præcis de resultater, I drømmer om. Og det kræver allermest mod at træne udenfor komfortzonen regelmæssigt – helst dagligt. At træne både mentalt og fysisk. Det kræver allermest mod at blive bevidst om hvilke nye tanker, der skal tænkes og hvilke nye handlinger der skal gøres – og så både tænke og gøre det, selvom det føles farligt. Dét kræver MOD på et helt nyt niveau. Og det er derfor, de fleste af os bliver ved med at rode rundt på det niveau – og i det – vi kender…

Som ledere er vi også bare mennesker. Og som mennesker er vi ofte vores egen største forhindring. Største forhindring i forhold til at skabe de resultater – det liv – vi drømmer om. Som mennesker er vi vanedyr og vores hjerne er skabt til at passe på os. Til at holde os udenfor fare. Det betyder, at vi hele tiden drages mod komfortzonen. Drages mod det kendte. Det trygge. Ubevidst, selvfølgelig. Og uden vi helt forstår hvorfor.

TRAVLHED ER SELVSKABT

Konsekvensen er, at vi fortsætter med at gøre, som vi hele tiden har gjort. Og som ledere bliver vi ved med at udskyde de ”svære opgaver” på to-do listen (så som at facilitere samarbejde på holdet, at starte et nyt projekt, at holde den svære samtale, at ”stille os op på ølkassen”, at sætte en tydelig grænse, at irettesætte medarbejderen med uhensigtsmæssig adfærd, etc.) og skaber i stedet for travlhed med endnu flere opgaver indenfor komfortzonen (hvilket kunne være de specialist-opgaver, som vi for længst skulle have uddelegeret til en eller flere medarbejdere). For dermed har vi skabt en ”genial undskyldning” for ikke at tage fat på ”de svære opgaver”.

Ved nærmere eftersyn er undskyldningerne ”jeg har for travlt” og ”jeg har ikke tid” knapt så geniale. Og slet ikke hvis du som leder er ambitiøs og gerne vil bruge din tid som leder til at gøre en positiv forskel.

UDFOLD POTENTIALET I STEDET FOR

Jeg ved, at du har potentialet til at gøre en markant positiv forskel som leder. Til at skabe synergi på dit hold, så I sammen sætter et ambitiøst mål, udfolder potentialet og skaber markant bedre resultater fremover. Dét, det primært kræver af dig, er MOD. Mod til at gå forrest i forhold til udvikling. Mod til at tro på potentialet. Mod til at bevæge dig ud af komfortzonen dagligt. Mod til at bryde gennem glasloftet til dit næste niveau. Mod til at turde tænke nye tanker og gøre nye handlinger selvom det føles farligt. Og mod til at blive ved indtil det ukomfortable er blevet komfortabelt og en del af din nye komfortzone. Mod til at blive ved indtil det nye niveau er blevet dit ”nye normale”.

”Hvis du vil have et andet resultat end det, du har i dag, må du nødvendigvis gøre noget andet end det, du gør i dag!”

Det er så simpelt. SÅ irriterende simpelt og nemt at forstå rationelt. Og samtidigt SÅ svært at gøre, når du både er i tvivl og bange. Men det er muligt. For os alle. For alle der er villige til at tage et lille skridt ad gangen.

Når du har bevist overfor dig selv, at du har det mod – det mod det kræver at tro på potentialet og tage et lille skridt ad gangen henimod dit ambitiøse mål – kan du med endnu højere selvværd give dine medarbejdere den ledelsesmæssige support, de har brug for, for at turde bevæge sig ud af deres komfortzone. For at turde se deres potentiale. For at turde tænke nye tanker og gøre nye handlinger. For at turde udvikle sig og løfte sig til et tilsvarende nyt niveau.

DET STARTER MED DIG

Hvis ikke du som leder bruger tid på at gøre det, som kun en leder kan gøre, er der jo ingen der gør. Hvis ikke du bruger tiden på at se potentialet i holdet, individuelt og samlet, er der ingen der gør. Hvis ikke du bruger tiden som leder på at sætte retningen og facilitere samarbejde, er der ingen der gør. Hvis ikke du bruger tiden på at give dine medarbejdere ledelsessupport, er der ingen der gør… da det jo er dig der er lederen.

At udfolde potentialet på holdet starter med dig. Det starter med, at du tør udfolde dit eget for derefter at udfolde de andres. At bryde igennem til næste niveau starter med en beslutning. Din beslutning om at tro på potentialet og gøre det, der skal til for at forløse det. Et skridt af gangen.

Har du taget den beslutning…?

__________________________________________________________________

Ligesom du giver dine medarbejdere den support, de har brug for for at turde tage et skridt af gangen mod nye resultater, skal du også skabe trygge rammer for udvikling for dig selv. Du skal give dig selv den support, du har brug for. Både for at turde tænke nye tanker og gøre nye handlinger – og for at holde kadencen, til at blive ved indtil du er i mål.

Har du brug for executive coaching/ledersparring i din proces, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Jeg kan altid finde tid til ambitiøse ledere, der har modet til at udfolde potentialet.

Rie D