Skip to main content

Som leder reflekterer du regelmæssigt – hvordan kan du ellers være et skridt foran…?!

By 31. juli 2021november 15th, 2023Blogindlæg
refleksion

Som leder får du en højere løn, fordi du tager ansvaret for at lede din afdeling. For at udfolde potentialet på dit hold. For at gøre en positiv forskel. Og for at kunne lykkes med det skal du som leder være et skridt foran. Et skridt foran både i forhold til din egen udvikling, holdets udvikling og resultaternes udvikling. Regelmæssig refleksions tid er den korteste vej til at give dig selv det forspring.

At have travlt er efterhånden blevet en meget ”populær” undskyldning for ikke at bruge tiden på det vigtige. Også blandt ledere. Men det er og bliver en undskyldning. Og en dårlig en af slagsen. Endnu hårdere sagt kunne jeg også finde på at kalde det ”ansvarsforflygtigelse i forklædning”. Bare fordi vi alle sammen bruger tiden som undskyldning, bliver den ikke ophøjet til at være ”gyldig”.

DET ER IKKE TIDEN, DER ER PROBLEMET
Der er den tid, der er! Så det giver ikke mening at diskutere tid. Tiden kommer fra dig. Din tid kommer fra dig. Forstået på den måde, at det er dig, der beslutter, hvordan du bruger dine 24 timer i døgnet. Også selvom du synes, det er ubehageligt at sige fra overfor din arbejdsgiver eller dine medarbejdere. Også selvom der opstår uforudsete ting. Også selvom overspringshandlingerne er dragende. Også selvom det er svært…

Det er ikke manglende tid, der er problemet. Det er manglende prioriteringsevne. Din og min manglende prioriteringsevne…

Brutalt ærligt – ja! Men hvem er det vi forsøger at narre..?

At udfolde potentialet på dit hold og være effektiv som leder kræver, at du bruger tiden dér, hvor du skaber størst værdi. Og det kræver at du prioriterer tiden. At du siger ja til de (nye) aktiviteter, som giver dig de nye ønskede resultater. At du siger nej til de aktiviteter, som ikke gør. Det kræver, at du er god til at uddelegere og strukturere opgaverne. At du er god til at lede.
Det forstår vi godt. Rationelt! Men at gøre det kræver, at vi bevæger os ud af komfortzonen og væk fra løb-hurtigere- og arbejd-længere-tid-strategierne (de to meget populære men totalt ineffektive ”ledelsesstrategier”). Det kræver, at vi er villige til at lære noget nyt. At vi er villige til at træne i potentialezonen. Og villige til at blive i den ukomfortable fase, hvor vi får nye indsigter, afprøver nye handlinger, evaluerer og bliver ved, indtil vi har skabt en ny vane, som giver os de resultater, vi ønsker og drømmer om. Og ja, det er nemmere sagt end gjort.

TID TIL REFLEKSION
Den korteste vej er regelmæssigt at prioritere tid til refleksion. Tid til at tænke tankerne til ende. Tid til at analysere. Tid til at forstå. Tid til at mærke efter, så du også har hjertet med i det, du gør. Tid til at forbinde dig med dine værdier. Tid til at tænke nyt. Tid til at downloade nye idéer. Tid til at udvikle dig. Som menneske. Som leder. Tid til at perspektivere din rolle i forhold til holdet. Tid til at blive en bedre leder.

Hvordan finder du så tid til regelmæssigt refleksion?

Du tager tiden. Du prioriterer det højest i din ugeplanlægning. Du nedprioriterer noget andet, fordi du ved, refleksionen er vigtigere. Du ændrer dine vaner og gør noget andet end du plejer.
For hvad er alternativet? At fortsætte som nu? At løbe endnu hurtigere? At bruge endnu mere tid på arbejde? Og hele tiden føle dig lidt bagud? Hvis du vælger at fortsætte som nu, kunne du jo starte med at reflektere over, hvordan din verden ser ud om 1, 3 eller 5 år:

• Hvor ville du være i din lederudvikling?
• Hvilke resultater fik du skabt?
• Hvilke fik du ikke skabt?
• Hvordan er stemningen på dit hold?
• Hvor meget af potentialet har du udfoldet?
• Hvordan har du det?
• Hvad med helbredet?
• Og relationerne til familie og venner?
• Find selv på flere relevante spørgsmål for dig…

Min pointe er, at vi ender med at blive skygger af os selv, hvis vi ikke regelmæssigt bruger tid alene til refleksion. Tid hvor vi lærer os selv rigtig godt at kende, så det bliver nemmere at prioritere tiden på det vigtige, at sige ja og nej til det rigtige. Så det bliver nemmere at stå stærkt i os selv. Også som ledere.
Og kun når du bruger god tid til refleksion, giver du dig selv muligheden for at downloade de nye tanker og idéer, der sikrer, at du kan være et skridt foran som leder.

/Rie