Skip to main content

Som leder indtager du leder-scenen … eller løber mon du stadig rundt i kulissen..?!

By 8. september 2022november 15th, 2023Blogindlæg

At stå stærkt i dig selv på leder-scenen, at stille dig ind i projektørlyset, at gribe mikrofonen med en fastbesluttet hånd og med rolig stemme at kommunikere din ambition for holdet samt dine forventninger til både adfærd og performance, er én af dine primære opgaver som leder. Der er ikke én bestemt måde at gøre det på. Du skal gøre det på din egen måde. Og det er måske præcist derfor, det er så skræmmende for de fleste af os. Men gør vi det ikke som ledere, koster det. Hvis du som leder kun løber rundt i kulissen af leder-scenen eller måske endda er kommet til at løbe tilbage til din velkendte og trygge specialist-scene, koster det på både på troværdigheds- og integritetskontoen.

Med dalende troværdighed og integritet bliver det svært at lykkes som leder. Det siger sig selv. Mit ærinde er at gøre dig opmærksom på det. At skubbe dig ud af enhver illusion om noget andet. At hjælpe dig til bevidst at sætte dig selv op til succes som leder. At få dig til at stoppe med ubevidst at gøre det sværere for dig selv. At stoppe med at være selv-udviklings-doven eller måske endda selv-udviklings-forskrækket.

Mange ledere har alverdens uddannelser, kurser og certificeringer i bagagen og er på mange måder ”klædt rigtig godt på” til at udvikle strategien. Problemet er bare, at selv den mest geniale strategi er værdiløs, hvis du som leder ikke formår at eksekvere den. Ikke formår at skabe de nye resultater gennem dine folk.

Som leder har du på holdets vegne sagt ja til at levere nye og endnu bedre resultater. Nye resultater kræver ny adfærd. Både fra dig og dine medarbejdere. Ny adfærd kræver et trygt rum for udvikling. Ergo er dét din primære funktion som leder. Altså at se potentialet, sætte de ambitiøse mål, skabe det trygge rum for udvikling og give alle deres foretrukne ledelsessupport, så de hver især tør at tænke de nye tanker og gøre de nye handlinger, selvom begge dele er udenfor komfortzonen.

For at kunne facilitere udvikling for andre er det afgørende, at du som leder går forrest. Specielt i forhold til selv-udvikling. Og der er ikke noget at være bange for. Du er god nok, som du er. Selv-udvikling handler i min bog om to ting; At turde vise verden hvem du er og at arbejde med din adfærd (dine tanker, følelser og handlinger), så den matcher de resultater, du ønsker i livet. Både personligt, privat og professionelt.

At indtage leder-scenen som det menneske, du er, og som den leder, du drømmer om at være, er fundamentet for at lykkes som leder. Det er fundamentet for at lykkes med at facilitere den ny adfærd, der eksekverer strategien. Og det kræver høj selv-bevidsthed og løbende selv-udvikling. At have for travlt til udvikling eller at have for travlt til ledelse, er blot et symbol på, at du enten er selv-udviklings-doven eller selv-udviklings–forskrækket.

Ledelse er ikke et rollespil. Det er ikke et skuespil, hvor du skal spille en anden end den du er. Det er snarere en performance som en musiker. Eller som en anden kunstner der har noget på hjertet. Som en sanger, der kender sine egne melodier og sange – og finder modet til at stille sig ind på scenen og dele ”sig selv og sit professionelle bidrag” med publikum. Dit publikum – dine medarbejdere – har siddet klar på de forreste rækker ved din leder-scene siden din første dag i rollen som leder.

Har de fået noget for pengene? Eller er scenen tom? Og er publikum ved at forsvinde?

__________________________________________________________________

Er du klar til at træde ud af kulissen, op på leder-scenen og ind i dit scene-lys, som den leder du drømmer om at være? Hvis du får sommerfugle i maven bare ved tanken, ved du, at du er klar. Klar til at sætte dig selv op til succes i rollen som leder. Klar til at skabe nogle markant bedre resultater. Klar til at udfolde potentialet.

Jeg kan ikke love dig, at det bliver nemt, men jeg tør godt garantere, at ledelse af mennesker ikke er så svært, som det har ry for at være, når blot du tør at arbejde med dig selv og får indsigt i og redskaber til at facilitere udvikling af ny adfærd.